27 lokale initiatieven ontvangen subsidie voor 80 Jaar Vrijheid

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan 27 lokale initiatieven rondom 80 Jaar Vrijheid subsidie toegekend. De bedragen variëren van 100 tot ruim 6.000 euro. Wethouder Jan Uitslag prijst het enthousiasme waarmee inwoners, verenigingen, scholen en ondernemers ideeën hebben aangereikt om de bevrijding van Nederland en in het bijzonder de gemeente Dalfsen te herdenken en te vieren. 

Wethouder Uitslag: “We hebben inwoners in de aanvraagperiode aangemoedigd om dit jubileum echt samen te herdenken en te vieren. We wilden de nadruk leggen op ontmoeting, samenwerking en gesprek. Ons lokale thema is niet voor niets ‘Vrijheid is nooit af’. Oorlog en polarisatie laten ons zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Des te belangrijker is het om met elkaar in gesprek te blijven. Dat is terug te zien in alle aanvragen die zijn gedaan en daar ben ik als wethouder trots op.”

Organisatoren van zowel grote als kleine initiatieven konden een beroep doen op de totale subsidiepot van 80.000 euro. Zij werden hierin actief ondersteund en begeleid door de werkgroep 80 Jaar Vrijheid, bestaande uit medewerkers van de gemeente Dalfsen en diverse vrijwilligers die in de kernen betrokken zijn bij herdenken en vieren. Uitslag: “Die samenwerking heeft voor een mooi, evenwichtig pakket aan activiteiten gezorgd, verspreid over de hele gemeente.”

Dalfsen

In de kern Dalfsen wordt door de stichting Vm. Synagoge Dalfsen ingezoomd op het verhaal van de Joodse onderduikers in de gemeente. De werkgroep educatie maakt een tentoonstelling over wat er in de Tweede Wereldoorlog met Joodse onderduikers is gebeurd. Het bevat verhalen van het werkkamp achter het treinstation, maar ook het verhaal van de familie Bloemers die de Yad Vashem-onderscheiding heeft gekregen voor hulp aan Joodse onderduikers. De stichting organiseert ook, in samenwerking met enkele scholen, busreizen voor schoolkinderen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Voor hun voorstel ontvangt de stichting 4.000 euro.

Hoonhorst

In Hoonhorst worden diverse activiteiten samengevoegd met de viering van 255 Jaar Hoonhorst. Zo wordt er zichtbaar gemaakt wat er op de Mataram met de V2 gebeurde en komen er in het dorp banners met informatie en foto’s naar het verleden. Op de St. Cyriacusschool worden workshops gegeven, waarin leerlingen en dorpsgenoten met elkaar in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid. Deze gesprekken worden vertaald naar creatieve werken die tentoon worden gesteld. De organisatie ontvangt 5.000 euro voor het gehele programma-aanbod.

Lemelerveld

Team Sukerbiet uit Lemelerveld zet zich dit jaar in voor het herdenken en vieren van 80 Jaar Vrijheid. De stichting neemt deel aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette naar Wageningen, maar organiseert ook zelf een wandeltocht in en rond Lemelerveld. Het team neemt wandelaars mee langs historische plekken tijdens de oorlog en bevrijding. Daarnaast wordt een bevrijdingslunch op het Kroonplein in Lemelerveld gehouden. Team Sukerbiet ontvangt 5.000 euro voor onderdelen van het programma.

Nieuwleusen

Een van de initiatieven die een groter bedrag toegekend heeft gekregen (6.043 euro), is het bevrijdingsconcert van het Symfonisch Blaasorkest Overijssel i.s.m. Kulturhus De Spil in Nieuwleusen.

Zij organiseren samen met muzikant Erwin Nyhoff en lokale partners een bevrijdingsconcert op zaterdag 12 april. Met speciale artiesten, indrukwekkende beelden en figuranten belooft het een bijzondere avond te worden. Het is slechts een onderdeel van een van de vele activiteiten die dat weekend in Nieuwleusen worden gehouden om bij de bevrijding van Nieuwleusen stil te staan.

Oudleusen

De stichting Vrienden van Oudleusen organiseert een fietstocht die de route volgt van de Canadese Black Watch, het regiment dat uiteindelijk verantwoordelijk was voor de bevrijding van Oudleusen. Vanuit Normandië voert de tocht in negen dagen via België naar Nederland, met de aankomst in Oudleusen op Bevrijdingsdag. Fietsers worden groots onthaald op de dorpsbarbecue. Na afloop wordt ter nagedachtenis aan de bevrijders een straatnaambord onthuld. Voor de activiteiten die plaatsvinden in Oudleusen ontvangen de organisaties in totaal 3.500 euro.

Maar er zijn ook kleinere bedragen aan kleinere initiatieven toebedeeld. Zo wordt er voor en door kinderen gewerkt aan een vrijheidslied, is er een contact-/informatiemiddag voor ouderen in Nieuwleusen, werkt Fotoclub Dalfsen aan een fototentoonstelling en nog veel meer. De volledige agenda met meer informatie is later deze maand te bekijken op www.80jaarvrijheiddalfsen.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht?