Alcoholvergunning
Wat is het?
Als u alcohol wilt verkopen in een slijterij of horecabedrijf, bijvoorbeeld een café of restaurant, dan heeft u op grond van de Alcoholwet een alcoholvergunning nodig. Daarnaast heeft u een exploitatievergunning nodig als u niet onder de vrijstelling uit artikel 2:28 lid 5 van de Algemene plaatselijke verordening valt.
Wilt u een horecabedrijf openen of overnemen waar geen alcohol wordt verkocht dan heeft u altijd een exploitatievergunning nodig.
Alcoholvergunning horeca
U moet in ieder geval een vergunning aanvragen indien:
- U een horecaonderneming wilt starten of overnemen.
- De rechtspersoon van uw onderneming wijzigt.
Voor een alcoholvergunning moet u in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Alle leidinggevenden (medewerkers die toezien op het verantwoord schenken van alcohol) zijn minimaal 21 jaar.
- Alle leidinggevenden zijn van goed gedrag.
- Er is altijd minimaal één leidinggevende aanwezig.
- Elke leidinggevende heeft een Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.
- Uw horecabedrijf voldoet aan bepaalde eisen over de oppervlakte, hoogte en ventilatie.
- U levert een formulier inclusief bijlagen voor de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur) in.
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Maak voor het aanvragen van een vergunning een afspraak met één van de medewerkers van het team Openbare Orde.
Melden wijzigingen
Wijzigen de leidinggevenden in uw bedrijf? Dan moet u hiervan een melding doen. Wijzigt u de inrichting (bouwtechnisch)? Hiervan moet u bij ons ook een melding doen.
Alcoholvergunning slijterij
U moet in ieder geval een vergunning aanvragen indien:
- U een slijterij wilt starten of overnemen.
- De rechtspersoon van uw slijterij wijzigt.
Voor een alcoholvergunning voor een slijterij moet u in elk geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Er is altijd minimaal één leidinggevende aanwezig.
- Een leidinggevende is minimaal 21 jaar.
- Elke leidinggevende heeft een Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.
- Uw slijterij voldoet aan bepaalde eisen over de oppervlakte, hoogte en ventilatie
Het kan zijn dat u gevraagd wordt een formulier inclusief bijlagen voor de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur) in te dienen.
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. Maak voor het aanvragen van een vergunning een afspraak met één van de medewerkers van het team Openbare Orde.
Melden wijzigingen
Wijzigen de leidinggevenden in uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.
Paracommerciële vergunning
Paracommerciële instellingen zijn stichtingen en verenigingen die zich richten op recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige activiteiten. Het is belangrijk dat het verkopen van alcoholhoudende dranken niet de hoofdzaak is (bijvoorbeeld kerken en sportverenigingen).
U kunt de vergunning krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Er zijn binnen de vereniging of stichting minstens twee leidinggevenden met een SVH Verklaring Sociale Hygiëne. Dit kunt u opzoeken in het Register Sociale Hygiëne.
- De leidinggevenden zijn van goed levensgedrag;
- Uw barmedewerkers zijn 16 jaar of ouder (barmedewerkers onder de 18 jaar mogen alcohol verkopen, maar niet drinken);
- Huisregels ophangen in kantines;
- Cursussen voor barvrijwilligers;
- Alleen verkoop van zwak alcoholische dranken;
- Opstellen van een bestuursreglement (in verband met sociale hygiëne).
Het kan zijn dat u gevraagd wordt een formulier inclusief bijlagen voor de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur) in te dienen.
Naast het aanvragen van een paracommerciële vergunning is voor het exploiteren van de openbare inrichting ook een exploitatievergunning nodig als u niet onder de vrijstelling uit artikel 2:28 lid 5 van de Algemene plaatselijke verordening valt.
Maak voor het aanvragen van een paracommerciële vergunning een afspraak met één van de medewerkers van het team Openbare Orde.
Extra voorwaarden
Voor verenigingen en stichtingen die alcohol schenken gelden extra voorwaarden:
- De uren waarop alcohol wordt geschonken en de leeftijdsgrens is op een goed zichtbare plek opgehangen;
- De schenktijden zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 19.00 en 24.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen van 12.00 tot 19.00 uur. Wilt u hiervan incidenteel afwijken dan moet u dit hier melden.
- Wanneer er alcohol wordt geschonken is een van deze leidinggevenden aanwezig of een barmedewerker die de instructie 'Verantwoord alcoholgebruik' heeft gevolgd.
- De huisregels rondom alcoholgebruik staan in het bestuursreglement.
Wet Bibob
Met een Bibob-onderzoek controleert de gemeente de betrouwbaarheid van uw bedrijf en van de personen die bij uw bedrijf betrokken zijn. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat een vergunning misbruikt wordt voor criminele activiteiten. Kijk voor meer informatie op: Bibob | Gemeente Dalfsen
Gebruiksmelding en terras
Gebruiksmelding
Denkt u er ook aan dat u een gebruiksmelding doet wanneer er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn in de onderneming. Dit is een verplichting op grond van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). U kunt een gebruiksmelding (melding brandveilig gebruik) indienen via het Omgevingsloket Online (OLO) op http://www.omgevingsloket.nl. De indieningsvereisten van deze melding staan omschreven in hoofdstuk 6 van de Bbl.
Een gebruiksmelding wordt ten minste vier weken voor de voorgenomen aanvang van het gebruik ingediend.
Terras
Als een ondernemer bij zijn openbare inrichting een terras wil exploiteren moet hiervan melding worden gedaan of een vergunning worden aangevraagd.
Wat kost het?
De kosten voor het aanvragen en/of wijzigen van een vergunning Alcoholwet vindt u in de legesverordening.
Hoelang duurt het?
U krijgt binnen een termijn van 8 weken bericht. Als u de vergunning aanvraagt voor een vereniging of stichting (paracommerciële vergunning) krijgt u binnen een termijn van 6 maanden bericht. De tijd die u nodig heeft om uw aanvraag aan te vullen wordt bij deze termijn opgeteld. Deze termijn kan worden verlengd met maximaal 8 weken indien nader onderzoek hiertoe aanleiding geeft.
Het Bibob-onderzoek doen we in de termijn die van toepassing is op uw aanvraag voor een vergunning. Een eventueel onderzoek door het Landelijk Bureau Bibob (LBB) om de gemeente te adviseren duurt maximaal 12 weken.
Bezwaar maken
Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.