Asbest verwijderen

Wat is het?

Als asbesthoudende materialen breken, beschadigd raken of verweren, dan komen er kankerverwekkende vezels vrij. Deze vezels komen in de lucht terecht en kunnen worden ingeademd  Deze asbestvezels zijn slecht voor de gezondheid en kunnen asbest gerelateerde ziektes veroorzaken. Daarom moet u zich houden aan strenge regels als u asbest wilt verwijderen.

  • Als u asbest wilt verwijderen in of bij uw woning, moet u dit altijd voor aanvang van de sloopwerkzaamheden melden bij de gemeente. Ook als u bijvoorbeeld wilt verbouwen, moet u het melden als hierbij meer dan 10m³ sloopafval vrijkomt.
  • Als u niet de eigenaar bent van de woning, maar de huurder, moet u eerst contact opnemen met de verhuurder.

Voor meer vragen en antwoorden kunt u terecht bij Asbest verwijderen - Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Als u asbest gaat verwijderen, moet u een sloopmelding doen.

  • De melding voor de sloopactiviteit moet minimaal 4 weken of (voor particulieren) 7 kalenderdagen voor het begin van de sloopwerkzaamheden zijn ingediend via het Omgevingsloket. Gebruik hiervoor uw DigiD.
  • Bedrijven doen de melding met eHerkenning.

Omgevingsloket

Wat heb ik nodig bij de sloopmelding?

Gegevens bij de melding

  • naam en adres eigenaar van het gebouw dat asbest bevat
  • naam en adres uitvoerder van de werkzaamheden
  • adres, kadastraal nummer en soort gebouw
  • de data en tijdstippen waarop u gaat slopen
  • projectomschrijving; wat gaat u slopen?
  • hoe u gaat slopen
  • gegevens over de afvalstoffen en hoe u deze gaat afvoeren
  • een situatietekening op schaal van het perceel waar de te slopen bouwwerken op zijn aangegeven

Asbestinventarisatierapport

U moet altijd een asbestonderzoek laten uitvoeren als u gaat renoveren/slopen en/of asbest wilt verwijderen uit een bouwwerk of object dat gebouwd is vóór 1994. Dat geldt voor zowel particulieren als bedrijven.

Dit rapport moet worden opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.

U heeft als particulier geen inventarisatieplicht als:

  • Het gaat om hechtgebonden asbest en niet beschadigd plaatmateriaal (behalve dakleien), bijvoorbeeld golfplaten. Het plaatmateriaal moet geschroefd bevestigd zijn (dus niet gespijkerd, gelijmd, geklemd of gekit).
  • Het gaat om onbeschadigde vloerbedekking (tegels of zeil) die los ligt (dus niet gelijmd of verkleefd).

Informatieplicht

Als een sloopmelding verplicht is, moet onderstaande informatie (voor zover aan de orde) bij het bevoegd gezag worden aangeleverd.

Gelijktijdig met de sloopmelding levert u het volgende aan:

Dat volgt uit artikel 7.5c van het Bbl.

De informatieplicht maakt geen onderdeel uit van de sloopmelding, maar moet wel tegelijk met de sloopmelding naar het bevoegd gezag toe. De informatieplichten kunt u indienen via het Omgevingsloket.

Wat moet ik doen?

Als u asbest gaat verwijderen, moet u een sloopmelding doen.

Doe de melding minimaal 4 weken voordat u het asbest gaat verwijderen. In de volgende gevallen doet u dit uiterlijk zeven kalenderdagen van tevoren:

  • U verwijdert als particulier geschroefde platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn (geen dakleien). Het moet gaan om asbest uit woningen of bijgebouwen op uw erf, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. U mag maximaal 35 m2 verwijderen per perceel.
  • U verwijdert als particulier vloertegels of niet-gelijmde vloerbedekking met asbest. Het moet gaan om asbest uit woningen of bijgebouwen op uw erf, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. U mag maximaal 35 m2 per perceel verwijderen.

Na de sloopmelding

De gemeente stuurt u een ontvangstbevestiging van de sloopmelding. Als uw melding niet compleet is, krijgt u hiervan bericht en moet u een nieuwe melding doen. Als uw melding wel compleet is, kan de gemeente voorwaarden stellen aan de sloopwerkzaamheden. Aan deze voorwaarden moet u zich houden.

Start en einde werkzaamheden melden (informatieplicht)

  • U informeert via het Omgevingsloket minimaal 2 werkdagen van tevoren bij de gemeente dat u gaat beginnen met het verwijderen van asbest.
  • Als u klaar bent met de werkzaamheden, informeert u de gemeente ook weer via het Omgevingsloket. Dit doet u op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden.

Aanvullende informatie

Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest verwijderen of onderzoeken of er asbest aanwezig is. Op www.ascert.nl kunt u zoeken of een bedrijf is gecertificeerd als asbestverwijderingsbedrijf of asbestinventarisatiebedrijf.

Hoelang duurt het?

U kunt 4 weken na uw melding beginnen met asbest verwijderen. Als u een melding hebt gedaan voor werkzaamheden die u uiterlijk zeven kalenderdagen van tevoren moest melden, kunt u na het doorlopen van de termijn beginnen met de sloopwerkzaamheden.

Als u bericht hebt gekregen dat uw melding niet volledig is, mag u nog niet beginnen. U moet eerst een nieuwe melding doen. De termijn begint dan opnieuw.

Heeft u gevonden wat u zocht?