Cliënten Wmo en Jeugdhulp positief over ondersteuning

Gemeente Dalfsen scoort hoog op kwaliteit en contact

Inwoners die in 2023 gebruik hebben gemaakt van een Wmo- of Jeugdhulpvoorziening zijn tevreden over de ondersteuning van en contact met de gemeente Dalfsen. Wel ervaren ze de dienstverlening als langzamer dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek Jeugd en Wmo door onderzoeksbureau Triqs, in opdracht van de gemeente Dalfsen.

Cliënten met een Wmo-voorziening (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn tevreden over het aanvraagproces. 82 procent van de deelnemers geeft aan te weten waar ze zich kunnen melden. Deelnemers hebben over het algemeen het idee dat de medewerkers hen serieus nemen (81 procent). Ruim driekwart zegt dat er samen met de medewerker naar oplossingen is gezocht en dat er aandacht was voor zijn/haar privacy (79 procent). 

Complexiteit van Wmo-meldingen

Op de vraag ‘Ik werd snel geholpen’ is evenals in voorgaande jaren een daling te zien: 65 procent t.o.v. 67 procent in 2022 en 71 procent in 2021. Ook kreeg de gemeente van inwoners een lager rapportcijfer: een 6,1, waar in 2022 nog het rapportcijfer 6,4 werd gegeven.

Een reden hiervoor kan zijn dat het aantal Wmo-meldingen en de complexiteit daarvan significant is toegenomen, waardoor het in 2023 niet is gelukt de wachttijden terug te dringen. Daarbij komt het voor dat inwoners ook bij een zorgaanbieder, vaak door personeelstekorten, op een wachtlijst komen.

Het Wmo-proces en het terugdringen van de (lange) wachttijden blijven punten van aandacht. Daarvoor zijn verbetermaatregelen getroffen, zoals de werving van nieuwe Wmo-consulenten. Ook is ingezet op efficiëntere werkprocessen. 

Breder uitvragen door de medewerker

Op de vraag of de medewerker ook gevraagd heeft hoe het met de cliënt gaat op andere gebieden 

(zoals financiën, huisvesting en zingeving), antwoordt 50% dat de medewerker niet alleen de hulpvraag heeft besproken, maar ook geïnformeerd heeft hoe het verder met de cliënt gaat. 20% geeft echter aan dat alleen de hulpvraag is besproken en dat er niet gevraagd is hoe het met hem of haar ging op andere gebieden. De verwachting is dat op dit punt - mede in het kader van positieve gezondheid - nog winst te behalen is. Dit neemt de gemeente Dalfsen mee als verbeterpunt.

Tevreden over aanvraagproces

Ook ouders van kinderen die in 2023 Jeugdhulp ontvingen, zijn tevreden over het aanvraagproces van deze ondersteuning. 81 procent zegt dat zij de hulp konden krijgen die het kind nodig had. 80 procent is tevreden met het contact met de medewerker van de gemeente.

De meerjarenvergelijking in het onderzoek laat bij het contact met de gemeente een lichte daling zien ten opzichte van 2022. Rapportcijfers voor 2023 variëren tussen de 6,6 en 7,9. Een mogelijke oorzaak van deze daling kan zijn dat de werkvoorraad van consultenten door ziekte en personeelswisseling hoog is en er wordt gewerkt met wachtlijsten. Ook bij de jeugdzorgaanbieders zijn vaak (lange) wachttijden. De vraag ‘Er werd zorgvuldig met de gegevens van mij en mijn kind omgegaan’ liet een uitschieter zien. Daar kenden ouders de gemeente het rapportcijfer 8,7 toe (in 2022 was dat nog een 7,4).

Verbeterpunten Jeugdhulp

Binnen de regio IJsselland wordt gekeken of en hoe de wachttijden bij de jeugdzorgaanbieders verminderd kunnen worden. Bij de gemeente Dalfsen wordt het proces van Jeugdhulp en de termijn waarbinnen een melding moet worden opgepakt meegenomen als verbeterpunt.

Uit de meetresultaten blijkt ook, dat niet alle ouders weten waar ze terecht kunnen met vragen. Daarom gaat de gemeente Dalfsen bekijken hoe ze bijvoorbeeld via de Infopunten meer bekendheid kan krijgen bij inwoners.