College van Dalfsen verzoekt Defensie met zienswijze af te zien van grootschalige munitieopslag
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen heeft via de formele weg het ministerie van Defensie alsnog laten weten dat de opslag van grootschalige munitie niet mogelijk is op zijn grondgebied. Dalfsen reageert met een officiële zienswijze waarin ook de meningen van haar inwoners zijn opgenomen. ‘Deze zienswijze bevat een aantal argumenten die in onze ogen automatisch leiden tot de conclusie dat de opslag van munitie niet mogelijk is op Dalfs grondgebied’, aldus het college. Het dringt er bij Defensie op aan Dalfsen als locatie voor munitieopslag uit hun vervolgonderzoeken te halen.
Waarom Dalfsen niet geschikt is voor opslag van grootschalige munitieopslag
In de zienswijze die het college indiende, wordt uitgebreid ingegaan op een aantal punten (zienswijze is vindbaar op www.dalfsen.nl/munitiedepot).
Hieronder de belangrijkste.
A. Het voldoet niet aan de door Defensie gestelde locatie-eisen en selectiecriteria benoemd in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau Milieueffectrapportage Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NRD).
B. Het zoekgebied is niet kansrijk omdat:
- er diverse ruimteclaims van verschillende overheden zijn die rusten op gronden in en nabij het zoekgebied van Defensie;
- het zoekgebied een landbouwfunctie heeft en het beleid gericht is op het behoud daarvan;
- binnen de externe veiligheidscontour rondom de munitieopslag liggen momenteel 282 woningen. Dit worden er alleen maar meer. Dalfsen heeft woningbouwplannen en daarover zijn nationale afspraken gemaakt (programma NOVEX);
- verschillende andere kwetsbare objecten en vitale functies liggen binnen het zoekgebied;
- vanwege het flink aantal functies/woningen in de omgeving, is veiligheid een zorg.
Het college benadrukt -ook in de zienswijze- dat het niet erop uit is het proces van Defensie, dat van nationaal belang is, onnodig te vertragen. Alleen ziet het zich genoodzaakt de wezenlijke belangen van de gemeente Dalfsen en haar inwoners, duidelijk onder de aandacht te brengen. Deze kans heeft Dalfsen niet eerder gehad, aangezien in eerdere documenten van Defensie gemeente Staphorst was gekenmerkt als zoekgebied.
Bovenstaande punten deelde de gemeente eerst mondeling met Defensie op 9 juli jl. In dit overleg sprak het college vervolgens af dat gemeente Dalfsen alsnog een zienswijze gaat aanbieden ondanks dat de officiële termijn verlopen is. Daarnaast verzocht het college in diezelfde zienswijze alsnog inwoners en andere belangstellenden de kans te geven een zienswijze aan te bieden.
Vervolgstappen Defensie
Defensie publiceerde eerder een planning waarin werd aangegeven dat het ministerie vanaf september tot en met december dit jaar in gesprek gaat met medeoverheden (waaronder de provincies, geen gemeenten) over de uitkomsten van de onderzoeken en mogelijke alternatieven. Op dit moment is Defensie op iedere locatie bezig met een milieueffectenonderzoek, ook wel ‘planMER’ genoemd. In september verwacht het ministerie inzicht te hebben in de voorlopige onderzoeksresultaten en voorlopige voorkeursalternatieven. Het is mogelijk dat naar aanleiding daarvan eind oktober al een of meerdere locaties afvallen, omdat die niet voldoende geschikt blijken.
Na die gesprekken is de verwachting dat het Kabinet begin 2025 het Ontwerp Nationale Beleidsvisie NPRD vaststelt, inclusief voorkeursalternatieven. Dit ontwerp wordt daarna ter inzage gelegd, waarop belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen. Deze zienswijzen worden beantwoord via een Nota van Antwoord, alvorens het Kabinet de Nationale beleidsvisie NPRD vaststelt (inclusief de definitieve locaties).
Informatie delen met inwoners
De gemeente zorgt er op diverse manieren voor dat inwoners en andere betrokkenen geïnformeerd blijven over de vervolgstappen. Op www.dalfsen.nl/munitiedepot vinden belangstellenden alle informatie, inclusief de zienswijze. Wie via de mail op de hoogte wil blijven, stuurt daarvoor een verzoek per mail naar munitiedepot@dalfsen.nl.