Dalfsen structureel aan de slag met vervangingen in de openbare ruimte

Het college stelt de gemeenteraad van Dalfsen voor akkoord te gaan met het Meerjaren Onderhoudsprogramma 2025-2034. Met dit programma (MJOP) zet de gemeente een belangrijke stap voor het vervangen van onderdelen van de openbare ruimte. Hier ligt een belangrijke taak voor de gemeente en dat vraagt om een duidelijke aanpak. Het MJOP zet daar de koers voor uit. De gemeenteraad zal dit voorstel in december behandelen. 

Een van de belangrijkste onderwerpen in het MJOP is de vervanging van delen van de openbare ruimte, zoals verlichting, wegen, bruggen of groen. Onderdelen hiervan kunnen aan het einde van de levensduur niet meer met onderhoud in stand gehouden worden en moeten vervangen worden. Dit is een structurele kostenpost en nieuw voor veel gemeenten, ook voor Dalfsen. Vroeger was het niet gebruikelijk om bij de aanleg van openbare ruimte rekening te houden met de vervangingskosten in de toekomst, er komt echter een moment dat ze vervangen moeten worden.

‘Goed in beeld’

De gemeente Dalfsen wil goed voorbereid zijn op deze structurele vervangingen. Dat zijn gemeenten vanuit de wet ook verplicht en daar zien de provincies op toe. Wethouder Ruud van Leeuwen: ‘Omdat bijvoorbeeld wegen soms zestig á zeventig jaren geleden aangelegd zijn, moeten we de komende jaren meer dan voorheen vervangen in de openbare ruimte. Daarmee houden we de openbare ruimte veilig en houden we de onderhoudskosten in de hand.”

“Met dit MJOP zetten we een belangrijke stap op het gebied van de vervangingsopgave”, vervolgt Van Leeuwen. “Dat is iets waar iedere gemeente mee aan de slag moet. We hebben goed in beeld wat er aan zit te komen en gaan daar structureel mee aan de slag.” 

Integrale aanpak

In het programma is in beeld gebracht wat het de komende tien jaar kost om openbare verlichting, wegen, civiele kunstwerken (bruggen e.d.) en speelvoorzieningen te vervangen. Voor de periode 2025 – 2034 komt dit gemiddeld op bijna 2,4 miljoen euro per jaar, waarvan de grootste investering in wegen zal zijn.

De gemeente wil met de openbare ruimte ook bijdragen aan klimaatverbetering, bevordering van gezond gedrag en biodiversiteit. De gemeente wil met een pilot meer ervaring opdoen met een integrale aanpak en daarmee inspelen op uitdagingen die zich aandienen. Het college vraagt de raad hier middelen voor beschikbaar te stellen.