Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Structurele opvanglocatie in Dalfsen

Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden over (de zoektocht naar) een structurele opvanglocatie in Dalfsen. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Waarom komt er een reguliere opvanglocatie voor vluchtelingen in Dalfsen?

De zogenaamde Spreidingswet die op 1 februari 2024 van kracht werd verplicht gemeenten om voor langere tijd opvangplekken te realiseren voor mensen die op de vlucht zijn en in Nederland asiel aanvragen. Daarmee heeft de gemeente een wettelijke verplichting tot de opvang van asielzoekers per 1 juli 2025. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zoekt samen met gemeenten naar structurele opvangplekken voor langere tijd om vluchtelingen op een goede manier op te kunnen vangen die bovendien in overeenstemming is met internationale verdragen. 

De gemeente Dalfsen wil in gezamenlijkheid met andere gemeenten de lasten dragen voor een structurele menswaardige opvang van vluchtelingen en daarmee ook doorstroming uit Ter Apel bevorderen. Tijdelijke opvangplekken zijn niet de oplossing. Een motie van de gemeenteraad (juli 2023) verzocht het college om samen met de gemeenteraad een participatietraject te starten met inwoners, vluchtelingenwerk, SAAM, COA en andere stakeholders om in gezamenlijkheid te zoeken naar een geschikte locatie voor structurele opvang. De gemeenteraad besluit op 3 februari 2025 waar het azc komt. 

Vluchtelingen, asielzoekers, statushouders, noodopvang, azc's - wat is wat?

Vluchtelingen zijn mensen die wegens oorlog of andere redenen vrezen voor hun leven. Vluchtelingen die asiel aanvragen heten asielzoekers. Zij worden tijdens de behandeling van hun asielaanvraag opgevangen in asielzoekerscentra (azc’s). De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt de asielaanvragen. Zodra asielzoekers een verblijfstatus krijgen in Nederland worden ze statushouders genoemd. Vanaf dat moment hebben ze ook recht op een woning in Nederland. De doorstroom van statushouders vanuit de azc’s naar woningen is als gevolg van de krapte op de woningmarkt laag, ondere andere hierdoor heeft het COA te weinig opvangcapaciteit. Om toch aan de wettelijke taak te kunnen voldoen om iedereen die in Nederland asiel aanvraagt op te kunnen vangen, zijn daarom extra opvanglocaties nodig, zoals de tijdelijke noodopvang.

Wat is het COA?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Zie ook: www.coa.nl

Waarom is een structurele opvangplek nodig?

Er zijn nog steeds veel vluchtelingen door oorlog, geweld en uitsluiting die in Nederland asiel aanvragen. Op dit moment zijn voor deze mensen op veel plaatsen in Nederland tijdelijke opvanglocaties ingericht die niet geschikt zijn om mensen voor langere tijd op te vangen en/of veel geld kosten. De gemeente Dalfsen wil dat vluchtelingen een goede, menswaardige opvanglocatie krijgen. Gemiddeld worden mensen 2 jaar in een locatie(s) opgevangen. De in- en doorstroom van bewoners is afhankelijk van asielprocedures en van vervolghuisvesting.

Wie worden de bewoners van het azc? En waar komen ze vandaan?

De samenstelling van vluchtelingen die asiel aanvragen in Nederland verandert voortdurend. Het is nog niet duidelijk wie er in de opvanglocatie in Dalfsen terechtkomen. Het COA probeert een goede mix van bewoners te maken. De meeste asielzoekers zijn gevlucht uit Syrië, Turkije, Jemen, Eritrea en Iran.

De asielzoekers die nog verblijven op de tijdelijke opvanglocaties in Lemelerveld en Hof van Dalfsen als het azc wordt geopend, zullen verhuizen naar het azc.

Dalfsen vangst straks ook asielzoekers op die het vooruitzicht hebben om in Nederland te kunnen blijven. Dit betekent dat ze na het krijgen van de verblijfsvergunning gekoppeld kunnen worden aan Dalfsen of één van de gemeenten in de regio. Daarna starten ze zo snel mogelijk met inburgeren en integratie. Gemiddeld zitten mensen op dit moment 2 jaar in een opvanglocatie. De in- en doorstroom van bewoners is afhankelijk van asielprocedures en van vervolghuisvesting.

Worden asielzoekers begeleid als ze hier komen wonen?

Onderdak voor asielzoekers is belangrijk, maar het COA doet veel meer. Het COA begeleidt asielzoekers bij het vormgeven van hun toekomst in Nederland of het land van herkomst. In elk azc bieden we programma’s aan. En voeren COA-medewerkers gesprekken met asielzoekers over het leven in en rond het azc en over hun toekomst. Zo versterken asielzoekers vaardigheden die ze nodig hebben om regie te houden over hun eigen leven.

Wanneer de bewoners de opvanglocatie betrekken, geeft COA voorlichting over omgangsvormen, dagbesteding en inburgering. Iedere dag zijn er COA-medewerkers op de locatie en tijdens kantooruren is er een beveiliger bij de receptie.

De gezondheidszorg asielzoekers (GZA) zal meerdere dagen per week aanwezig zijn met een huisarts, praktijkverpleegkundige, doktersassistent en een praktijkondersteuners GGZ. Medewerkers van de GGD zullen aanwezig zijn voor spreekuren, consulten en voorlichtingen. Met een mobiele tandartsbus krijgen bewoners straks tandzorg. Voor volwassenen is dit een basis mondzorg en voor kinderen preventieve mondzorg.

Welke voorzieningen zijn er voor de bewoners van het azc?

Het COA regelt alles voor de bewoners van het azc zoals registratie, opvang en begeleiding. Het azc zal een activiteitenprogramma hebben waar de bewoners aan mee kunnen doen. Dat programma bestaat onder andere uit taallessen, lessen over de Nederlandse cultuur (gewoonten en gedragingen), culturele activiteiten, sociale activiteiten en sportieve activiteiten. Voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) geldt dat zij vaak al met hun inburgering zijn begonnen en soms ook al werk hebben.

Buiten werk, school en activiteiten om kunnen bewoners zelfstandig hun dag invullen. Ze doen zelf hun boodschappen, koken zelf en zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van hun eigen leefruimte. Bewoners ontvangen daarvoor leefgeld.

VluchtelingenWerk zal ook (regelmatig) op de locatie aanwezig zijn. Zij ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen in Nederland, totdat ze zelfstandig hun weg kunnen vinden. Lees meer over opvang en begeleiding op: https://www.coa.nl/nl/het-coa-opvang-en-begeleiding

Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd in en rondom het azc?

Bij de receptie van een toekomstige azc locatie zal 24 uur per dag personeel aanwezig zijn. Professionals van het COA zijn aanwezig van 8.00 tot 22.00 uur, in de weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. De rest van de tijd zijn beveiligers aanwezig voor de receptie- en BHV-taken en controlerondes. Bij calamiteiten en incidenten wordt waar nodig de politie en/of de COA-bereikbaarheidsdienst ingeschakeld. Het COA werkt samen met beveiligingsbedrijf Trigion. De gemeente stelt in samenspraak met COA en politie een Veiligheidsplan op. Bij vragen kan altijd telefonisch contact worden opgenomen met de locatie. Het telefoonnummer van de locatie zal voor de opening van het azc worden verspreid en vindbaar zijn op de website van het COA en de gemeente. 

Hoe kan ik straks helpen?

In de asielopvang zijn duizenden vrijwilligers actief. En hun inzet is hard nodig. Heb jij ook belangstelling om asielzoekers te helpen bij de opbouw van een nieuw bestaan? Dat kan op verschillende manieren. Bij het COA en bij andere organisaties die zich inzetten op onze azc's. Kijk voor meer informatie op: https://www.coa.nl/nl/vrijwilligerswerk

Waarom kiest het college van B&W voor een azc in Het Engelland?

De beoogde opvanglocatie van circa 1,5 hectare in Het Engelland ligt aan de Engellandweg in Dalfsen. 

Kaart Engellandweg

Het college draagt de locatie in Het Engelland na een zorgvuldig proces voor als voorkeurslocatie. Deze locatie is het meest passend bij het wegingskader dat afgelopen jaar werd opgesteld na een participatietraject met inwoners, grondeigenaren en ambtenaren.

De belangrijkste redenen om voor Het Engelland te kiezen, zijn: 

  • Het voorgestelde perceel is groot genoeg voor een opvanglocatie voor (maximaal) 190 asielzoekers;
  • Het voorgestelde perceel is eigendom van de gemeente Dalfsen;
  • Het voorgestelde perceel ligt voldoende dicht bij voorzieningen;
  • Het voorgestelde perceel maakt onderdeel uit van een toekomstige woonwijk, waardoor investeringen in de locatie later ten goede kunnen komen aan de wijk;
  • Een verdeling van opvang van asielzoekers en Oekraïense ontheemden over de kernen: de intentie is om extra opvang voor Oekraïners te realiseren in Nieuwleusen. 

Hoe is het proces verlopen tot de locatiekeuze?

In de raadsvergaderingen van 3 en 6 juli 2023 is een motie aangenomen rondom potentiële structurele opvanglocaties voor vluchtelingen. Hierin stelde de gemeenteraad dat tijdelijke opvangplekken voor vluchtelingen niet duurzaam zijn. Het college werd verzocht om te zoeken naar één of twee geschikte locaties voor een structurele invulling van de opvang van vluchtelingen. Begin 2024 is de raad geïnformeerd over de aanpak te komen tot uitvoering van de motie. Daarnaast werd op 1 februari 2024 de Spreidingswet van kracht. Daarmee heeft de gemeente een wettelijke verplichting tot de opvang van asielzoekers vanaf 1 juli 2025. Om de inwonerbetrokkenheid goed te organiseren heeft een extern bureau ondersteuning geboden bij de stappen te komen tot een locatiekeuze. 

Alle inwoners van de gemeente Dalfsen konden meepraten over de voorwaarden die van belang zijn bij het realiseren van een structurele opvanglocatie. Dat kon via een online enquête en tijdens inloopbijeenkomsten op een vijftal locaties, waaronder De Trefkoele in Dalfsen. Daaruit werd een zogenoemd wegingskader opgesteld. Dat wegingskader is in september 2024 besproken met de gemeenteraad.

In de vervolgfase is gezocht naar locaties. Zowel inwoners, grondeigenaren als medewerkers van de gemeente zijn verzocht locaties aan te dragen. Dat kon zowel digitaal als fysiek. De periode eindigde op 9 oktober 2024, waarop een avond  is georganiseerd om potentiële locaties aan te dragen. 

Na deze inventarisatie zijn alle locaties besproken aan de hand van het wegingskader. 

Voordat het college een keuze is voorgelegd voor één of meerder locaties, is de raad een notitie aangeboden om enkele uitgangspunten te verduidelijken. De behandeling van die notitie heeft op maandag 13 januari 2025 plaatsgevonden. De uitspraken van de raad maakten het mogelijk om nu een besluit te nemen voor een voorkeurslocatie, namelijk de locatie Het Engelland. 

Hoe lang is structurele opvang van asielzoekers nodig?

Er is gezocht naar een structurele opvanglocatie die in eerste instantie voor zeven jaar opvang aan vluchtelingen biedt. Afhankelijk van de snelheid van woningbouw in Het Engelland waar het college van B & W voorstelt om een azc te realiseren, kan de uiteindelijke termijn variëren van minimaal vijf tot maximaal tien jaar.

Welke vervolgstappen volgen er tot de besluitvorming door de gemeenteraad?

 Het college van B&W heeft op maandag 20 januari 2025 besloten om te komen tot een voorstel aan de gemeenteraad om in Het Engelland een opvanglocatie voor maximaal 190 asielzoekers te realiseren voor de duur van zeven jaar. Op maandag 3 februari 2025 besluit de gemeenteraad of het aangewezen perceel in Het Engelland daadwerkelijk de nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers wordt. De volgende momenten zijn hiervoor gepland:

  • 27 januari 2025 beeldvormende raadscommissie;
  • 29 januari 2025 Het Podium (inspreekmogelijkheid voor inwoners);
  • 3 februari 2025 oordeelsvormend en besluitvorming gemeenteraad.

Alle bestuurlijk relevante informatie wordt met de gemeenteraad gedeeld.

Waarom stelt het college van B&W de gemeenteraad voor om te kiezen voor een versnelde procedure?

Het college van B&W heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om af te zien van het dwingend adviesrecht en te kiezen voor een versnelde procedure. Dit advies heeft meerdere redenen:

  • Hoe langer het duurt voor een besluit tot een omgevingsvergunning, hoe meer onzekerheid erbij komt kijken.
  • De gemeente Dalfsen heeft een wettelijke verplichting tot de opvang van asielzoekers per 1 juli 2025.
  • Er zijn toezeggingen gedaan aan de inwoners van Lemelerveld over de duur van de tijdelijke opvanglocatie Lemelerveld. Het is de intentie om de bewoners van de tijdelijke opvanglocatie te verhuizen naar de nieuwe opvanglocatie, idealiter per 1 juli 2025.

Het is aan de gemeenteraad om afwegingen en een keuze te maken.

Waar vind ik de stukken voor de gemeenteraad, zoals de shortlist locaties?

Deze stukken vindt u op de website van de gemeenteraad: www.gemeenteraaddalfsen.nl, bij de betreffende vergaderingen. 

Bij de raadscommissie van 27 januari jl. vindt u de volledige lijst met te downloaden vergaderstukken waarnaar in de communicatie en door de media wordt verwezen, zoals de shortlist locaties, het raadsvoorstel en de technische vragen. 

Raadscommissie 27 januari 2025 19:30:00, Gemeente Dalfsen

Vragen? Contact met de gemeente?

De meeste informatie over de opvang van vluchtelingen kunt u op deze website vinden. Regelmatig wordt de website bijgewerkt als er nieuwe ontwikkelingen en vragen komen. Op www.gemeenteraaddalfsen.nl staan alle stukken die de gemeenteraad over dit onderwerp in behandeling heeft of had. Ook vergaderingen kunt u via de website volgen of terugkijken. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de gemeente. De contactgegevens vindt u onderaan deze pagina.

heeft u gevonden wat u zocht?