Grote belangstelling inwoners voor inloopavond gebiedsvisie grensgebied Zwolle-Staphorst-Dalfsen-Zwartewaterland

De gebiedsvisie Zwolle-Staphorst-Dalfsen-Zwartewaterland is aan inwoners gepresenteerd tijdens een drukbezochte inloopavond op dinsdag 17 december. Inwoners konden tijdens deze avond informatie ophalen over de gebiedsvisie, in gesprek gaan met bestuurders van de overheden en projectleiders van ontwikkelingen in het gebied. Ook was er een video te zien die een indruk geeft van de gebiedsvisie en het doorlopen proces. Deze video is hieronder te zien:

 

Hoe is de visie tot stand gekomen?

De visie is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen bewoners- en belangenorganisaties en de gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen, Zwartewaterland, provincie Overijssel en Waterschap Drents Overijsselse Delta. In een aantal bijeenkomsten is sinds 2023 door een groep inwoners en de overheden gewerkt aan de inhoud van de gebiedsvisie. 

Hoe gaat het verder?

De visie is een eerste stap in betere samenwerking in het grensgebied. Zowel tussen overheden als bewoners, als tussen overheden onderling. De bestuurders hebben uitgesproken nauwer met elkaar op te trekken en hierover ook regelmatiger te communiceren met de bewoners van het gebied. De gebiedstafel blijft bijvoorbeeld bij elkaar komen om informatie te delen. De visie wordt ook aangeboden in de besturen van de overheden.

Waarom een gebiedsvisie? 

Uitbreiding van het industrieterrein Hessenpoort, het plaatsen van windmolens, mogelijk een railterminal, veranderingen in de landbouw en zo veel meer. Er komt veel af op inwoners, ondernemers en gebruikers in het landelijk gebied ten noorden van de Vecht.  Dit heeft invloed op de leefbaarheid. Het gebied valt binnen vier gemeenten: Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland. Deze overheden, en ook de provincie Overijssel en het waterschap Drents Overijsselse Delta, maken hier hun afwegingen. Er is behoefte aan een overkoepelende ruimtelijke gebiedsvisie voor het gebied. Zes bewoners- en belangenorganisaties hebben in 2022 aan de overheden gevraagd de regie op de ontwikkeling van het gebied te nemen én daarbij de bewoners, ondernemers en gebruikers meteen te betrekken.

Wat is de hoofdlijn van de gebiedsvisie? 

Na een eerdere inloopbijeenkomst op 12 december 2023 zijn voor een aantal thema’s principes benoemd voor de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkeling. Dit is de basis van de gebiedsvisie. Om te zorgen voor meer samenhang zetten we voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied in op vier kernpunten: 
•    Maak keuzes - niet alles kan samengaan.
•    Een herkenbaar landschap als basis, en water en bodem sturend.
•    Behoud van het agrarisch gebied met toekomstperspectief voor de landbouw.
•    Ordenen door middel van clusteren.