Procedure versterking ondergronds hoogspanningsnet NW-Overijssel gestart

In Noordwest-Overijssel versterkt netbeheerder TenneT het hoogspanningsnet. Overijssel verwacht dat dankzij de versterking ook op lange termijn voldoende elektriciteit beschikbaar blijft voor inwoners en ondernemers. Met deze Drents-Overijsselse Netversterking (DON) wil TenneT het netwerk in Noordwest-Overijssel en Zuidwest-Drenthe klaarmaken voor de toekomst. Overijssel steunt dit voornemen en daarom stemden Gedeputeerden Staten 20 juni in met dit voornemen.

De vraag naar capaciteit van het landelijke hoogspanningsnet is groot door de snelle ontwikkeling van de energietransitie en de verdere economische groei. Versterking zorgt voor een grotere capaciteit waardoor straks meer ondernemers en huishoudens niet alleen energie kunnen afnemen, maar ook elektriciteit kunnen terug leveren. De vraag naar capaciteit groeit door de komst van windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. Ook de energievraag van huishoudens neemt toe door het gasloos maken van woningen.

Ondergronds verbinden

Netbeheerders TenneT, Enexis en Rendo gaan ook nieuwe hoog- en middenspanningsstations bouwen op de bedrijventerreinen Riegmeer (Hoogeveen), bij Wijster, Meppel-Noord en Zwolle Hessenpoort. De nieuwe ondergrondse hoogspanningskabels verbinden straks deze stations met het bestaande netwerk. TenneT onderzoekt de meest geschikte route en vergelijkt daarbij verschillende tracés. De netversterking is omstreeks 2030 gereed.

Gemeente Dalfsen

De kennisgeving en toelichting liggen vanaf 22 juni tot en met 2 augustus 2023 ter inzage op het gemeentehuis en zijn ook online in te zien via Terinzageleggingen - Provincie Overijssel. Voor inwoners zijn er inloopavonden. In Dalfsen is dat op woensdag 5 juli van 19.00 tot en met 21.00 uur in het Roode Hert, Hessenweg 41.

Procedure

Na de instemming van Gedeputeerde Staten ligt het voornemen tot en met 2 augustus ter inzage. Het gaat hierbij om het projectplan, het Participatieplan en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In deze documenten staat wat het voornemen is, hoe inwoners en organisaties een rol krijgen in het proces (Participatieplan) en hoe de milieueffecten worden onderzocht (NRD). Er volgen nog informatieavonden voor omwonenden. Gedurende deze periode kan iedereen schriftelijk reageren op het voornemen, bijvoorbeeld door ideeën in te brengen of om een zienswijze in te dienen.

Meer weten?