Niet op mijn club - de campagne voor een sociaal veilige sportomgeving

In de gemeente Dalfsen zetten we ons in voor een sociaal-veilige sportomgeving, waar iedereen met plezier kan sporten. Dit betekent dat we actief werken aan het voorkomen van onder andere pesten, agressie, buitensluiten en intimidatie binnen onze sportclubs. 

De campagne ‘Niet op mijn club’ moedigt iedereen in de gemeente Dalfsen aan om actief aan de slag te gaan met de basisvoorwaarden voor een sociaal-veilig sportklimaat. Want alleen samen, met zoveel mogelijk sporters, trainers, bestuursleden, scheidsrechters en vrijwilligers maken we het verschil. 

Wat kan ik als sportclub doen?

Ga aan de slag met de 4 V’s voor sociale-veiligheid

Wij werken in deze campagne samen met NOC*NSF. Deze vereniging van sportbonden ontwikkelde Het High5! Stappenplan. Dit helpt jouw club stap voor stap op weg naar een veilige sportomgeving. In vijf eenvoudige stappen breng je risico’s in kaart, stel je gedragsregels op en zorg je voor betrokkenheid bij leden.

Na het doorlopen van het High5! Stappenplan voldoet jouw club aan de 4 V’s van veiligheid. Je kunt hier meer over lezen op de website van NOC*NSF via deze links:

Hiermee heb je een mooie basis gelegd om het beleid op jouw club te ontwikkelen. 

High5! Stappenplan op de website van NOC*NSF 

Maak gebruik van de Regeling Gratis VOG

Het is belangrijk dat de vrijwilligers van je vereniging een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor je bestuursleden, maar ook voor trainers-coaches die met jongeren of kwetsbare doelgroepen werken. Een VOG biedt inzicht in of iemand een strafblad heeft en of dit een risico vormt voor de functie binnen de club. Met de Regeling Gratis VOG kun je als sportclub eenvoudig en kosteloos een VOG aanvragen voor jouw vrijwilligers of trainers-coaches.

Let op: commerciële sportclubs, zoals sportscholen, kunnen geen gebruik maken van de regeling gratis VOG. Zij werken veelal met professionele krachten en een VOG is vaak onderdeel van hun aanstellingsbeleid. Zij moeten deze kosten zelf betalen. 

Lees meer over de Regeling Gratis VOG  

Wat kan ik als inwoner doen?

Volg de e-learning ‘Een beetje opvoeder’ 

De e-learning ‘Een beetje opvoeder’ laat je als trainer-coach zien hoe je kunt omgaan met groepsdynamiek, emoties, verschillende persoonlijkheden en interesses onder de jeugd. Zo kun je jouw trainingen beter laten aansluiten bij hoe kinderen denken, wat hen motiveert en hoe ze zich ontwikkelen. 

De scholing behoort tot één van de basiseisen voor sociale veiligheid op sportclubs. Door deze online module te volgen, draag je bij de sociale veiligheid op jouw club. 

Volg hier de e-learning  

Check de gedragsregels van jouw club of sportbond

Neem de tijd om de gedragsregels van je sportclub of sportbond te achterhalen en te lezen. Zo weet je wat er van jou verwacht wordt en hoe je kunt bijdragen aan een positieve sfeer op en rond de sportvelden. 

Toolkit

Voor sportclubs is er een campagnetoolkit beschikbaar. Deze toolkit bevat diverse communicatie uitingen die je eenvoudig kunt printen of inzetten op social media, je website en in je nieuwsbrief. Door deze uitingen actief te delen, vraag je binnen jouw club aandacht voor een veilige sportomgeving.

Campagne logo's

A3 Posters Drukbestanden

Social media

Meld je aan als vertrouwenscontactpersoon

Bied je graag een luisterend oor en wil jij je inzetten voor een veilig sportklimaat in jouw buurt of omgeving? Dan is een rol als vertrouwenscontactpersoon iets voor jou. 

Lees meer over de rol van vertrouwenscontactpersoon

Je kunt je interesse voor deze functie melden door je via de link hieronder op te geven bij Saake Malestein, Coördinator Sport & Gezonde leefstijl bij de gemeente Dalfsen. Nadat jij je hebt opgegeven, gaan wij aan de slag om een match tussen jou en een lokale sportclub te maken. Hiervoor nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Meld je aan als vertrouwenscontactpersoon

Heeft u gevonden wat u zocht?