Oorlogen en conflicten

Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. Er zijn oorlogen en conflicten op veel plekken in de wereld. In het weekend van 7 oktober kwamen daar de verschrikkelijke aanslagen in Israël en vervolgens de vreselijke vergelding op Gaza bij. Deze situatie raakt veel mensen in het hart, zo ook in onze gemeente. We kregen er ook al een aantal vragen over binnen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week uitgebreid met elkaar gesproken over de situatie in de wereld en de dilemma's die dit oproept: hoe moeten wij ons verhouden tot wat er gebeurt? Het college is enorm geraakt door de aanvallen op Israël en de vergelding op Gaza. Verschrikkelijk geweld, ook tegen onschuldige inwoners. De gedachten van het college zijn bij diegenen die getroffen zijn.  

Het college van burgemeester en wethouders is het dagelijks bestuur van een gemeente, een lokale overheid. Het is niet onze taak om een positie in te nemen in internationale conflicten. Het college vindt het dan ook niet passend een vlag op te hangen van een van de betrokken landen, omdat het niet aan de gemeente Dalfsen is om een positie te kiezen in dit conflict. We worstelden er wel mee en met elkaar voerden we daar goede gesprekken over.   

Er zijn gemeenten die de Nederlandse vlag of de gemeentevlag halfstok hebben gehangen. Soms alleen voor Israël, soms voor het hele Midden-Oosten of voor een nog bredere aanleiding. De gedachte van het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen is dat de Nederlandse vlag vooral bedoeld is voor nationale kwesties. Hoewel het college zich kan voorstellen dat de gemeentevlag halfstok zou hangen, roept dat de vraag op of de vlag dan niet veel vaker halfstok zou moeten hangen. Er zijn dagelijks enkele tientallen oorlogen gaande in de wereld, er zijn meer dan 110 miljoen mensen op de vlucht voor onder andere oorlog en geweld. Begin oktober waren er naast de situatie in Israël en Gaza, een aanslag op een Afghaanse school (53 doden) en een aanslag op een Oekraïens café (50 doden). Daarnaast is er nog veel meer aan de hand in de wereld, waarbij we denken aan recente aardbevingen in Afghanistan en Marokko en de situatie in Libië. Als we de vlag vaak halfstok hangen, verliest de vlag zijn waarde. Daarom koos het college ervoor de vlag in het geheel niet te hijsen (halfstok). Niet alle leden van het college van burgemeester en wethouders hebben hierbij overigens dezelfde gedachten en gevoelens. 

College van burgemeester en wethouders kiest voor contact met inwoners die geraakt zijn door wat er speelt 

Het college kiest er bij natuurrampen of grootscheeps en heftig geweld in elk geval voor contact te zoeken met (vertegenwoordigers van) inwoners in onze gemeente die geraakt zijn, omdat ze zelf uit landen komen waar dit speelt en/of daar nog dierbaren hebben wonen. Afhankelijk van de situatie en de omvang van deze groep inwoners kiezen we, eventueel samen met deze groep inwoners, een passende actie of reactie.  

Bent u afkomstig uit Israël? Bent u Joods? Bent u Palestijn? Het college staat heel graag open voor een (individueel) gesprek met u. U kunt zich melden via online contactformulierlink naar bestand of e-mailadres gemeente@dalfsen.nl.     

Waarom heeft het college bij het uitbreken van de oorlog wel gekozen een Oekraïense vlag op te hangen?  

Er was een landelijke oproep vanuit onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. Op 12 maart 2022 werd een dag uitgeroepen om die solidariteit te tonen en om die dag ook de vlag te hijsen. De gemeente Dalfsen heeft gehoor gegeven aan die oproep en haar deuren op 12 maart 2022 geopend. De burgemeester heeft toen ook gesproken: www.dalfsen.nl/burgemeester-erica-van-lente Vanaf het uitbreken van de oorlog was verder duidelijk dat er vanuit de gemeenschap in de gemeente Dalfsen veel banden zijn met Oekraïne. Zowel een stichting in Nieuwleusen, www.stichtingoekraine.nl, als in Dalfsen, www.kinderhulpberegszasz.nl. En vanaf het begin kwamen er Oekraïners gericht naar Dalfsen en zijn er Dalfsenaren naar Oekraïne gegaan om kinderen en gezinnen op te halen om hen in veiligheid te brengen.