Wat is het?

Heeft u moeite met de administratie van uw geldzaken? Op de website van het Nibud staat een stappenplan voor het bijhouden van een administratie. En op de website Wijzer in geldzaken vindt u een overzicht van online huishoudboekjes die u kunt gebruiken. Zo heeft u al uw geldzaken op één plek bij de hand. Humanitas Thuisadministratie biedt tijdelijke ondersteuning wanneer u door omstandigheden even het overzicht kwijt bent. Zij helpen u op weg zodat u weer zelfstandig verder kunt.

Als het u niet meer lukt om uw schulden af te betalen, kunt u schuldhulpverlening vragen bij verschillende instanties, waaronder de gemeente.

Hoe werkt het?

U kunt begeleiding krijgen bij uw uitgaven. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een cursus aan. Zodat u niet meer geld uitgeeft dan u binnenkrijgt.

Een professionele hulpverlener kijkt naar de oorzaak van uw problemen met geld. De hulpverlener probeert afspraken te maken met u en de schuldeisers over de betaling van de schuld. U en de schuldeisers moeten zich aan deze afspraken houden.

Schuldhulp aanvragen

Dien een aanvraag in bij een hulpverlenende instantie, bijvoorbeeld de gemeente. De instantie beoordeelt of u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Zij kijken onder andere naar uw inkomen, vermogen, vaste lasten en uw schulden. Ook bekijken zij of en hoeveel u kunt aflossen. Daarna hoort u of u de hulp krijgt.

Schuldhulp voor ondernemers

Heeft u een eigen bedrijf? Dan kunt u schuldhulpverlening vragen bij uw boekhouder, een advocaat, banken of het Instituut Midden en Kleinbedrijf. Ook kunt u bijstandsverlening voor zelfstandigen aanvragen.

Wat moet ik doen?

Voor hulp bij de administratie van uw geldzaken kunt u terecht bij het Nibud, Wijzer in geldzaken en Humanitas Thuisadministratie.

U kunt bij de volgende instanties schuldhulpverlening aanvragen:

  • de gemeente
  • de Gemeentelijke Kredietbank
  • het algemeen maatschappelijk werk
  • bureaus voor schuldhulpverlening
  • advocaten
  • curatoren en bewindvoerders
  • notarissen
  • deurwaarders
  • registeraccountants en accountants-administratieconsulenten

Wat heb ik nodig?

  • geldige identiteitsbewijzen van u en uw eventuele partner
  • bewijzen van uw inkomen, vermogen en schulden van u en eventueel uw partner en gezinsleden
  • gegevens over eventuele andere instanties die u al helpen

Hoe lang duurt het?

Vraagt u schuldhulpverlening aan bij de gemeente? Dan moet u binnen 4 weken een eerste gesprek krijgen. In dringende gevallen moet u binnen 3 werkdagen een gesprek krijgen. Bijvoorbeeld als u uit uw woning dreigt gezet te worden, uw gas, water en elektriciteit afgesloten wordt of uw zorgverzekering opgezegd wordt.

Meestal bedenkt de schuldhulpverlener een oplossing waarmee u in 3 jaar uw schulden aflost. Soms kan dit 5 jaar zijn.

Extra informatie

Schuldhulpverlening wordt ook wel 'schuldsanering' genoemd. Schuldsanering is een manier om van uw schulden af te komen. Dit kan via vrijwillige schuldsanering of via wettelijke schuldsanering.

Vrijwillige schuldsanering

Kunt u uw schulden niet meer zelf betalen? Dan vraagt u hulp bij bijvoorbeeld de gemeente of de Gemeentelijke Kredietbank. Een schuldhulpverlener doet uw schuldeisers dan een voorstel hoe u uw schulden afbetaalt. De schuldeisers kunnen hiermee akkoord gaan, maar dat is niet verplicht.

Pas als het niet lukt uw schulden via de vrijwillige manier af te betalen, kunt u proberen via de rechter uw schulden af te lossen. Wettelijke schuldsanering heet ook wel de 'Wsnp'. U heeft daarvoor een verklaring nodig waarin staat dat vrijwillige schuldsanering niet is geluk. De gemeente kan deze verklaring afgeven en u helpen het Wsnp-traject op te starten.

Krediet van de kredietbank

Uw gemeente kan u ook helpen door uw schulden 'over te nemen' van uw schuldeisers. Dit heet een saneringskrediet. In plaats van aan al uw schuldeisers betaalt u dan een aantal jaren (meestal 3) aan uw gemeente of de gemeentelijke kredietbank.

Verplichtingen

De schuldeisers of de instantie die u een krediet geeft kunnen eisen stellen aan de hulp. Deze eisen moet u opvolgen:

  • Budgetvoorlichting: U krijgt informatie en advies over hoe u zelfstandig kunt rondkomen van uw inkomen.
  • Budgetbegeleiding: U krijgt begeleiding die u leert om met geld om te gaan.
  • Budgetbeheer: Een instantie beheert uw inkomen. Zij betalen uw vaste lasten en u krijgt alleen huishoudgeld. Budgetbeheer duurt vaak de hele periode dat u aflost.
  • Inlichtingenplicht: U moet alle inlichtingen verstrekken van invloed kunnen zijn. Bijvoorbeeld als u meer inkomen krijgt, gaat verhuizen of uw baan kwijtraakt.
  • Medewerkingsplicht: U moet alle medewerking geven die nodig is voor uw traject schuldhulpverlening.
  • Geen nieuwe schulden maken: Tijdens de schuldhulpverlening mag u geen nieuwe schulden maken.

Wettelijke schuldsanering

Werken de schuldeisers niet mee aan vrijwillige schuldsanering? Dan kunt u bij de rechter vragen om wettelijke schuldsanering. Het gaat hier om een Wsnp-traject. U hebt daarvoor een verklaring nodig waarin staat dat vrijwillige schuldsanering niet is geluk. De gemeente kan deze verklaring afgeven en u helpen het Wsnp-traject op te starten.

Gaat de rechter hiermee akkoord? Dan moeten de schuldeisers hieraan meewerken. De rechter benoemt een bewindvoerder die uw geldzaken beheert. Binnen 3 tot 5 jaar betaalt u zoveel mogelijk schulden af. Daarna beoordeelt de rechter of u zonder schulden ('schone lei') verder kunt.

Met de wettelijke schuldsanering kunt u al uw schulden aflossen, behalve:

  • schulden uit studiefinanciering
  • boetes voor misdrijven
  • schadevergoedingen

Wanneer mag ik contact opnemen met de gemeente?

U mag altijd contact met ons opnemen. Wij luisteren naar u en denken graag met u mee. U kunt ons bellen wanneer u problemen voorziet zodat we direct met u kunnen meekijken, maar ook wanneer u al langer in de schulden zit. We zijn er voor u!

Zit ik direct ergens aan vast?

Nee hoor! Wij kijken met u mee en willen graag, in overleg met u, kijken hoe we een oplossing kunnen vinden voor uw achterstanden. Al ons advies is gratis en vrijblijvend.

Hoe kom ik van mijn schulden af?

Een hulpverlener kijkt samen met u naar uw financiële situatie. Bijvoorbeeld omdat er achterstanden of dat u niet kunt rondkomen. Om tot een oplossing te komen wordt er een plan van aanpak gemaakt en met u besproken.

Ik ben ondernemer, kan ik mij ook aanmelden?

Ja, dat kan! Iedereen kan vrijblijvend contact met ons opnemen voor een gesprek.

Hoe lang duurt een traject?

Dat is afhankelijk van uw situatie. De schuldhulpverlener bekijkt uw persoonlijke situatie, en samen met u maken we een inschatting zodat u weet waar u aan toe bent.

Mag ik iemand meenemen naar het gesprek?

U bent vrij om mensen mee te nemen naar het gesprek.

Waar vindt het gesprek met de schuldhulpverlener plaats?

De afspraak kan zowel bij u thuis als bij ons op het gemeentehuis plaats vinden. Waar u zich het meest prettig bij voelt.

Wat kost een gesprek voor advies?

Het gesprek met de schuldhulpverlener is helemaal gratis!

Heeft u gevonden wat u zocht?