Tijdelijke opvang Lemelerveld

Tijdelijke Gemeente Opvang asielzoekers (TGO)

De situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft vragen om hulp vanuit de rest van Nederland. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm (tijdelijk) thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achtergelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Daarnaast hebben gemeenten vanuit de Spreidingswet de taak om vluchtelingen op te vangen. 

Locatie Ambachtsweg Lemelerveld

In het voorjaar 2024 is de opvang van circa 120 asielzoekers verplaatst van Heidepark naar de tijdelijke opvanglocatie aan de Ambachtsweg 10 in Lemelerveld. De bewoners hebben een warm welkom ervaren. Een grote groep Lemelervelders is betrokken en organiseert veel activiteiten. Het onderwijs en allerlei (sport)activiteiten lopen. 

De gemeente heeft plannen voor een of meerdere structurele opvanglocatie(s) waar asielzoekers naartoe kunnen verhuizen als de TGO aan de Ambachtsweg daarin niet meer kan voorzien. Meer informatie daarover kunt u vinden op de pagina over structurele opvang.

Geslaagde open (buren)dag 28 september

Op zaterdag 28 september was het open (buren)dag in Lemelerveld. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van die gelegenheid. Bijvoorbeeld om een rondleiding te krijgen op de locatie van de tijdelijke bewoners. Of om beter kennis met hen te maken onder het genot van de koffie en heerlijke snacks uit verschillende landen. Naast de publieke belangstelling was er ook de nodige aandacht van de media. Hun verhalen, foto's en video's over deze dag zijn te zien via onderstaande links. De foto’s en filmpjes geven een goed beeld hoe de locatie eruitziet, wie er woont en hoe de sfeer op de burendag was:

Veel gestelde vragen (FAQ) en laatste nieuws

Hieronder staan het laatste nieuws en veel gestelde vragen en antwoorden. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt om de informatie actueel te houden.

Hoe kan de veiligheid voor schoolgaande kinderen worden gegarandeerd?

De gemeente voelt zich verantwoordelijk voor een veilige omgeving in de gemeente Dalfsen. Daar zetten we ons maximaal voor in. Als het gaat om de tijdelijke opvanglocatie hebben we met de directe buren gekeken naar de inrichting van de locatie ook op het gebied van (verkeers-)veiligheid. We zien met de inrichting van de locatie geen verhoogde veiligheidsrisico’s voor schoolgaande kinderen.

Is besluitvorming op een juiste wijze gedaan?

Ja. Het gaat bij de opvang aan de Ambachtsweg in Lemelerveld om een tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie waarbij de gemeente zich inzet om de aanwezige groep mensen die tot 29 maart op het

Heidepark verbleef, te behouden totdat een structurele opvanglocatie binnen de gemeente Dalfsen is gerealiseerd. Dat maakt dat ter overbrugging van de noodopvang op camping Heidepark er een nieuwe locatie gezocht is, waarbij ook sprake is van noodopvang. Gelet op de tijdelijkheid en de vorm (noodopvang) zien wij dit als een bevoegdheid van het college. De gemeenteraad wordt steeds geïnformeerd over noodopvang van asielzoekers. Binnen de gemeente is dit inmiddels beleid. Bij de realisatie van de noodopvang in Oudleusen (De Wiekelaar) als ook in Lemelerveld (Heidepark) vond besluitvorming door het college plaats net als in eerdere situaties (De Spil en Hof van Dalfsen). Het college voelt zich daarin gesteund door de raad. De raad heeft op 18 december 2023 nog een dringend verzoek aan het college gedaan te komen tot noodopvang voor asielzoekers.

Past de locatie in het omgevingsplan?

Inwoners, bedrijven en overheden kunnen toestemming vragen om activiteiten in de fysieke leefomgeving uit te voeren door een omgevingsvergunning aan te vragen. In het omgevingsplan staat welke activiteiten toegestaan zijn in het gebied. Als de activiteit in strijd is met het omgevingsplan, is er sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) en dat wordt getoetst. De opvanglocatie past niet in het omgevingsplan en dus heeft de gemeente de wettelijke procedure hiervoor opgestart.

Welke eisen worden gesteld aan het faciliteren van noodopvang op deze plek?

De gemeente Dalfsen moet voor dit initiatief, net als bij inwonersinitatieven, een wettelijke procedure volgen om te komen tot een tijdelijke (in dit geval maximaal 2 jaar) afwijking van het omgevingsplan. De aanvraag van deze buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) is gedaan op donderdag 14 maart via het omgevingsloket. De toetsing van deze aanvraag gebeurt zorgvuldig en volgens de wet- en regelgeving, zoals bij ieder ander initiatief. Een BOPA wordt in de meeste gevallen binnen 8 weken beoordeeld, waarna het besluit van de gemeente Dalfsen 6 weken ter inzage ligt voor inwoners. Inmiddels heeft het college een gedoogbesluit afgegeven.

Is er een BeSi-rapport (Bedrijven en Milieu-informatiesysteem) opgesteld voor dit gebied?

In ons land leven beschermde plant- en diersoorten. Op het moment dat er werkzaamheden plaatsvinden, mogen die niet ten koste gaan van deze soorten. Dit noemen we de zorgplicht en dit is vastgelegd in de Omgevingswet. De Beschermde Soorten Indicator is hierbij een belangrijk hulpmiddel. Voordat de werkzaamheden op locatie waren gestart, is er een Quick Scan Flora & Fauna onderzoek uitgevoerd op locatie. We hebben een Flora en Fauna QuickScan door een onafhankelijke ecoloog laten uitvoeren. De volgende stap na een quick scan is dat er binnen 3 werkdagen maatregelen worden getroffen om te zorgen dat er geen wijzigingen in flora en fauna in het betreffende gebied komen. Dus dat de huidige situatie in stand blijft. Deze werkzaamheden zijn vrijdag 15 maart opgestart. Dat is een standaardwerkwijze die hoort bij een quick scan. Dit had dus niet met de opbouw met de locatie/plaatsen van de containers te maken, maar gaat over de flora en fauna. Vanwege de onduidelijkheid hierover bij de buurt, hebben we deze werkzaamheden toen gestopt. Het Flora en Fauna rapport is inmiddels opgeleverd. We hebben dit rapport toegelicht aan de directe omwonenden. Uit het rapport zijn geen belemmerende factoren gekomen voor de realisatie van de opvang op deze locatie. Het rapport Quick Scan Flora & Fauna is onderdeel van de aanvraag omgevingsvergunning.

Waar kan ik terecht als ik wil helpen?

We kunnen ons voorstellen dat u met deze mensen meeleeft en misschien hulp wilt aanbieden.
Mensen die graag iets voor de vluchtelingen in Lemelerveld willen betekenen in activiteiten en dagbesteding kunnen zich aanmelden bij SAAMWelzijn:

Waar kan ik terecht met vragen of als ik me zorgen maak?

Er is altijd iemand aanwezig op de locatie waarbij u terecht kunt. Daarnaast kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met 06 31241012.

U kunt ook contact opnemen met de gemeente Dalfsen:

Waarom kiest de gemeente voor tijdelijke opvang van asielzoekers?

De situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft vragen om hulp vanuit de rest van Nederland. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achter gelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land.

Waarom deze locatie?

We hebben meerdere locaties in Lemelerveld onderzocht. Bijvoorbeeld het evenemententerrein in Lemelerveld. Het evenemententerrein in Lemelerveld kent het voordeel van nutsvoorzieningen. Dit terrein is belangrijk voor de evenementen welke in Lemelerveld worden georganiseerd. Gelet op de duur van de vervolgopvang bleek dit terrein geen reële optie. Verder zijn nog 2 andere locaties grenzend aan het dorp Lemelerveld verkend. De ene bleek een lage ligging (drassig) de ander een te smalle strook. Deze plek aan de Ambachtsweg 10 in Lemelerveld past het beste om op korte termijn een vervolgopvanglocatie te realiseren. Met direct aangrenzende bewoners, organisaties (zoals de school en de kerk) en ondernemers hebben we gesprekken gevoerd over het inrichten van het terrein en de toegang van en naar de locatie. Uiteraard zorgen wij in overleg met school en de directe buren voor een veilige omgeving op en rond de opvanglocatie.

Welke andere locaties waren in beeld en waarom is daar niet voor gekozen?

Bijvoorbeeld het evenemententerrein in Lemelerveld. Het evenemententerrein in Lemelerveld kent het voordeel van nutsvoorzieningen. Dit terrein is belangrijk voor de evenementen welke in Lemelerveld worden georganiseerd. Gelet op de duur van de vervolgopvang bleek dit terrein geen reële optie. 

Verder zijn een tweetal andere locatie grenzend aan het dorp Lemelerveld verkend. De ene bleek een lage ligging (drassig) de ander een te smalle strook.

Tijdelijkheid van de opvang voor de duur van ongeveer 1 jaar

Het proces te komen tot structurele opvang is opgestart. We verwachten dat de realisatie van de structurele opvangvoorziening(en) een jaar duurt.

Hoeveel mensen worden op deze locatie opgevangen?

We vangen op deze locatie maximaal 120 mensen op. De huidige groep bestaat voor groot deel uit gezinnen met kinderen kinderen.

De basisschoolkinderen gaan naar school in Vilsteren. Voor de jongeren worden activiteiten en taallessen/onderwijs georganiseerd. Hiervoor is een oud docent aangetrokken.

Waaruit bestaat de dagbesteding van deze groep mensen?

Er worden al verschillende activiteiten georganiseerd, die blijven beschikbaar, zoals onderwijs, taalles en sport.

Is er onderwijs geregeld voor kinderen?

Ja, de basisschoolkinderen gaan naar school en voor de jongeren is er een oud docent aangetrokken om onderwijs te geven.

Welke faciliteiten zijn op locatie aanwezig voor deze groep tijdelijke bewoners?

Op de locatie zijn units met ieder 4 tot 6 slaapplekken. Het zijn units met alles gelijkvloers. Daarnaast zijn er units met sanitair, was- en kookvoorzieningen. Er is een speelveld, een grote gezamenlijke ruimte en met doek overdekte binnenplaats. Verder is er beveiliging en wifi aanwezig. Voor dagbesteding zijn er onder meer verschillende sportmogelijkheden, spel en onderwijsactiviteiten, houden de bewoners de opvanglocatie zelf schoon en doen ze vrijwilligerswerk. 

Hoe wordt toezicht gehouden?

Overdag en 's avonds is er op de locatie begeleiding aanwezig. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig. De locatie is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar: 06 3124 1012.

In de opvanglocatie kunnen mensen verblijven van verschillende nationaliteiten. Om met hen te communiceren hebben we de beschikking over een tolkentelefoon.

Kunnen de tijdelijke bewoners de locatie verlaten?

De bewoners zijn vrij om het terrein op en af te gaan.

Is er beveiliging op het park aanwezig?

Er is 24 uur per dag beveiliging op het park aanwezig. Zij lopen ook rondes buiten het gebouw.
Daarnaast is er overdag en ’s avonds ook begeleiding aanwezig.

Wie betaalt deze opvang in Lemelerveld?

De tijdelijke opvang wordt bekostigd door de Rijksoverheid.

Hoe gaat de gemeente om met overlast?

We zetten ons in om overlast te voorkomen en spannen ons in om te zorgen dat het prettig wonen is en blijft voor alle bewoners op deze locatie, maar ook in de rest van de gemeente Dalfsen.

Hoe wordt een veilige ontsluiting en verkeerssituatie gewaarborgd?

Samen met de direct, aangrenzende buren hebben we gekeken naar de toegangsweg(en) van en naar de locatie. De Ambachtsweg wordt de toegangsweg van en naar de locatie voor gemotoriseerd verkeer. Voor langzaam verkeer is gekozen voor de Posthoornweg als toegangsweg. Deze weg heeft een stoep. De gemeente heeft een externe verkeersdeskundige laten onderzoeken of aanvullende maatregelen gewenst dan wel noodzakelijk zijn. Er is een aanpassing gedaan, waarbij een veilige uitrit op de Posthoornweg is gecreëerd.

Wat is er uit het flora en faunaonderzoek gekomen?

Uit het rapport zijn geen belemmerende factoren gekomen voor de realisatie van de opvang op deze locatie.

Laatste nieuws

Heeft u gevonden wat u zocht?