Tijdelijke woonunit bij bouw

Tijdelijke woonunit

Ga je een woning bouwen en wil je tijdens een verbouwing tijdelijk in een woonunit wonen? Dat kan, maar hiervoor is een vergunning nodig. Deze vergunning dien je vooraf aan te vragen.

Voorwaarden voor een tijdelijke woonunit

Bij nieuw- of verbouw van een woning heb je als (toekomstige) bewoner wellicht tijdelijk onderdak nodig voordat je jouw nieuwe woning kunt betrekken. Zeker wanneer je ervoor kiest om de bouwwerkzaamheden in eigen beheer uit te voeren, is een tijdelijke woonunit op de bouwplaats handig. Je moet hier dan wel van tevoren een vergunning voor aanvragen.

De vergunning wordt uitsluitend verleend voor maximaal twee jaar en kent onder andere de volgende voorwaarden:

  • De tijdelijke woonunit moet op het erf staan waar wordt gebouwd en mag uitsluitend worden gebruikt tijdens de uitvoering van de bouwwerkzaamheden.
  • De woonunit mag slechts uit één tijdelijke woongelegenheid bestaan.
  • Uit objectieve beoordeling van de ingediende gegevens blijkt dat een tijdelijke woonunit noodzakelijk is.
  • Binnen zes weken na verloop van de termijn – of zoveel eerder als de definitieve woning kan worden betrokken – moet de woonunit zijn verwijderd.
  • De woonunit voldoet aan een aantal technische en brandveiligheidseisen.
  • Huishoudelijk afvalwater moet worden aangesloten op de gemeentelijke riolering of Individuele Behandeling Afvalwater (IBA) (bv. sceptictank)
  • Hemelwater moet worden geïnfiltreerd op het eigen perceel (20 mm/m2 dakoppervlak)

Heeft u nog vragen?

Voor het plaatsen van een tijdelijke woonunit heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Heeft u voordat u de aanvraag indient nog vragen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met het team Ruimtelijke Kwaliteit via het online contactformulier of telefoonnummer 14 0529.

Heeft u gevonden wat u zocht?