Wat als ik slachtoffer word van cybercriminaliteit?
Hoe groot is de kans dat ik slachtoffer word van cybercriminaliteit?
In 2022 is ongeveer 15% van de inwoners van Nederland slachtoffer geworden van cybercrime. Bij (poging tot) inbraak is dit slechts 2%. De hoeveelheid traditionele criminaliteit (bijvoorbeeld inbraak, geweld en diefstal) neemt al jaren af, terwijl cybercriminaliteit juist toe neemt.
Een van de redenen dat traditionele criminaliteit afneemt is dat hier veel maatregelen tegen worden genomen. Mensen en bedrijven investeren bijvoorbeeld in goede sloten of camera’s. Gelukkig kunt u ook maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer van cybercriminaliteit wordt. U kunt bijvoorbeeld updates uitvoeren, gebruik maken van een antivirus en sterke wachtwoorden gebruiken.
Wat zijn de gevolgen als ik slachtoffer word van cybercriminaliteit?
Bij de ene vorm van cybercriminaliteit is de schade anders dan bij de andere vorm. Cybercriminaliteit kan verschillende directe gevolgen hebben, waaronder financiële schade, verlies van bestanden en diefstal van privé-informatie.
De financiële schade komt bijvoorbeeld voor bij aan- of verkoopfraude, ransomware of vriend in nood fraude. De hoeveelheid financiële schade kan erg verschillen, zo kan dit bij aankoopfraude een paar euro zijn maar ook duizenden euro’s.
Bij ransomware wordt vaak gevraagd om bedragen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Bij bedrijven zijn deze bedragen vaak nog veel hoger, vaak tussen 1 en 5 procent van de jaarlijkse omzet. Hier komen vaak nog kosten bij die nodig zijn om de ransomware te verhelpen.
Naast de directe gevolgen zijn er vaak ook psychische of emotionele gevolgen voor een slachtoffer. Zo heeft ruim 36% van de slachtoffers minder vertrouwen in mensen. Ook voelt ongeveer 30% zich minder veilig na slachtoffer te zijn geworden van cybercriminaliteit.
Soms is iemand in zowel de fysieke als in de digitale wereld slachtoffer, denk bijvoorbeeld aan (cyber)pesten, bedreiging of stalking. Hierdoor voelt het slachtoffer zich nergens meer veilig. Andere veel voorkomende psychische/emotionele gevolgen zijn slaapproblemen, depressieve klachten, angst klachten en het voorval telkens opnieuw beleven. Als er (seksueel getinte) beelden van iemand uitgelekt zijn is deze persoon vaak bang dat deze beelden elk moment (opnieuw) op internet kunnen opduiken.
Heeft u last van emotionele of psychische klachten door cybercriminaliteit?
Neem contact op met slachtofferhulp: Hulp na fraude of oplichting