Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 januari 2024
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Deze wet, ook wel kortweg Wet kwaliteitsborging genoemd, verplaatst de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken, maar gaat in fases.
Dient u een aanvraag omgevingsvergunning in na 1 januari 2024? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk gevolgen voor u. Om ervoor te zorgen dat u voor uw bouw- of verbouwplannen de juiste aanvragen bij de gemeente indient, adviseren wij onderstaande stappen door te lezen. In onderstaande film worden de stappen ook uitgelegd.
Stappen
Afgerond: Stap 1
Heeft u een aanvraag omgevingsvergunning voor 1 januari 2024 ingediend? Dan handelen we deze af volgens de oude regels. Aanvragen vanaf 1 januari 2024 gaan volgens de nieuwe regels, zie stap 2.
Afgerond: Stap 2
Wilt u (vanaf 1 januari 2024) een aanvraag omgevingsvergunning doen? Ga dan na of u een omgevingsvergunning nodig heeft het realiseren van uw bouwplan. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket. In dit loket kijkt u na of uw plan vergunningsplichtig is en onder welke gevolgklasse van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ uw bouwplan valt.
Afgerond: Stap 3
Als uw plan vergunningsplichtig is, en niet in gevolgklasse 1 van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ valt, dan volstaat het om een vergunningsaanvraag in te dienen. Deze aanvraag moet uiteraard voldoen aan de indieningsvereisten. U voegt alle noodzakelijke documenten toe om uw plan te kunnen toetsen aan de regelgeving. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket.
Afgerond: Stap 4
Als uw plan vergunningsplichtig is en wél onder gevolgklasse 1 valt, dan moet u een vergunningsaanvraag én een bouwmelding indienen. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket.
Let goed op voor welke onderdelen van uw bouwplan u een vergunningsaanvraag moet indienen, aan welke regels uw vergunningsaanvraag getoetst wordt en welke gegevens u daarvoor moet indienen.
Bijzondere lokale omstandigheden
Bij het bouwen onder kwaliteitsborging dienen specifieke lokale omstandigheden of risico's te worden meegenomen als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. De gemeente verplicht de kwaliteitsborger om hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Hier leest u meer over de bijzondere lokale omstandigheden in de gemeente Dalfsen, die mogelijk een rol kunnen spelen bij uw project:
Heeft u vragen?
Er is sinds 1 januari 2024 best wel wat veranderd als u bouwplannen heeft. Uiteraard helpen wij u. Heeft u een vraag of een idee? Neem dan contact met ons op. We blijven u de komende tijd informeren en denken graag met u mee.
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.