Wat is het plan voor de buurt?      

Wat is een wijkuitvoeringsplan?

Een uitvoeringsplan beschrijft hoe een dorp, buurt of wijk aardgasvrij wordt. Het is niet alleen een beleidsplan. Het is vooral een plan wat we samen schrijven met de buurt. Daarin wordt beschreven hoe we de buurt, de woningen en gebouwen willen verduurzamen. 

Waarom schrijven we een wijkuitvoeringsplan? 

We vinden het belangrijk dat bewoners en andere betrokkenen in de buurt, weten hoe we van het aardgas afgaan en per wanneer we deze stappen gaan zetten. Als je als bewoner weet wat er in de plaats komt van aardgas, dan weet je wat je kan doen als je cv-ketel of installatie kapot gaat. Het wijkuitvoeringsplan is erop gericht de inwoner dat perspectief te geven: Wat kan ik doen aan verduurzaming van mijn woning? En met welke plannen voor de buurt kan ik rekening houden?

Het wijkuitvoeringsplan is er niet om bewoners te dwingen van het aardgas af te gaan. Er is nog geen wet- en regelgeving die de gemeente de optie geeft om de gaskraan daadwerkelijk dicht te draaien. Het wijkuitvoeringsplan wordt meegenomen in de gesprekken met de netbeheerder, woningcorporatie en andere partners in de buurt. Met de uitgewerkte plannen weet iedereen in de buurt waar die aan toe is, en kunnen zij eigen plannen daarop aanpassen. 

Bekijk hier de Transitievisie Warmte. Binnenkort is het definitieve Warmteprogramma beschikbaar voor meer informatie over het beleid van de gemeente Dalfsen. Hierin staat onze visie op aardgasvrij wonen. Met daarin de uitgangspunten die we belangrijk vinden, het tijdspad wanneer een dorp, buurt of wijk aardgasvrij wordt en de alternatieven voor aardgas. Het wijkuitvoeringsplan is een uitwerking van de Warmteprogramma, waarbij we concreet maken welke oplossing voor woningen haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn.

Voor meer informatie over wetgeving om van het aardgas af te gaan, bekijk de Wet gemeentelijk Instrumentarium op de landelijke website van de warmtetransitie.  

Wanneer schrijven we het wijkuitvoeringsplan van Pleijendal?

Vanaf juli 2024 gaan we (samen) schrijven aan het Wijkuitvoeringsplan, waarin we vastleggen op welke manieren en wanneer de buurt Pleijendal aardgasvrij zou kunnen zijn.

 Onderzoeksopties voor duurzame verwarmingstechnieken zijn (voorlopig):

  • Individueel elektrisch verwarmen
  • Warmtenet op basis van zonnepanelen, aquathermie (warmte uit water van de Vecht) en restwarmte

Tot die tijd voeren we onderzoeken uit, waarbij we in gesprek zijn met bewoners in de klankbordgroep en de buurtonderzoeken.

Heeft u gevonden wat u zocht?