Zorgfraude
Ondanks de soms onzichtbaarheid van zorgfraude heeft het op de samenleving een grote impact. Het is criminaliteit die net als veel andere vormen, zich veelal achter gesloten deuren schuilhoudt. Dit terwijl er mensen bij betrokken zijn die er vaak niets mee te maken hebben, mensen die we zelf gewoon kennen. Het is belangrijk dat de inwoners de zorg krijgen die ze nodig hebben en waarvoor betaald wordt. Bovendien mogen de aanbieders die goede zorg leveren, niet de dupe worden van de praktijken van malafide zorgaanbieders.
Gevolgen
Zorgfraude kost ontzettend veel geld! De schattingen zijn dat tussen de 3 en 10% van het zorgbudget onrechtmatig wordt gebruikt.
Verdachte signalen
Waaraan is zorgfraude te herkennen? Hierbij een aantal signalen en voorbeelden:
- Meer dan 24 uur zorg per dag declareren.
- Een indicatie van € 6.500,- per maand, terwijl de cliënt op een kamertje in een verwaarloosd pand woont. Het 24-uurs toezicht zou worden gedaan door middel van camera observatie.
- Een meisje van 18 jaar dat 24-uurs zorg zou moeten krijgen en haar zorg inkocht van een persoonsgebonden budget (PGB). Zij werd benaderd door een zorgbureau met banden met een outlaw motorclub, dat zij de zorg wel zouden regelen. Van 24-uurs zorg was geen sprake. Het zorgbureau regelde een kamertje en bracht eens per week een tasje boodschappen. Door haar kwetsbare situatie viel het meisje in handen van een loverboy.
- Wij zien voorbeelden dat zorgbureaus winsten maken van 60%. Het bedoelde geld komt daarmee dus niet ten goede aan de cliënt, maar verdwijnt in de zakken van de malafide bureaus. Dit kan niet de bedoeling zijn van overheidsgeld.
Wat kunt u doen?
Het opsporen van misstanden is iets wat de overheid niet alleen kan. Het is belangrijk dat cliënten, familieleden en andere oplettende inwoners, maar ook zeker de bonafide zorgbureaus signalen van misstanden melden bij de gemeente. Samen sterk voor rechtmatige zorg.