Samen op zoek naar structurele opvanglocatie(s) voor vluchtelingen

De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achtergelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Op dit moment bieden we op verschillende, tijdelijke manieren opvang aan vluchtelingen aan. De gemeenteraad van Dalfsen heeft via een motie het college gevraagd om samen met betrokken partijen en inwoners te zoeken naar één of meer geschikte, structurele opvanglocaties binnen de gemeente Dalfsen. Daarnaast heeft de gemeente vanuit de spreidingswet een taakstelling voor het opvangen van, op dit moment, ongeveer 190 asielzoekers binnen Dalfsen.

De stappen die we zetten

Het proces om te komen tot een structurele opvanglocatie is een ander proces dan de tijdelijke opvang. Om te komen tot mogelijk geschikte locatie(s) bepalen we eerst met elkaar voorwaarden die van belang zijn. Denk daarbij aan de grootte, soort opvang, aantal bewoners en bijvoorbeeld welke voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Daarover zijn we in het voorjaar van 2024 in gesprek gegaan met professionals en met inwoners. Dat was stap 1. Nu volgt stap 2: op zoek naar locaties en kijken of deze mogelijke locaties passen bij onze voorwaarden.

Stap 1: het in kaart brengen van wensen en eisen (afgerond)

Het doel van deze stap is het samen in kaart brengen van wensen en eisen die van belang zijn voor een opvanglocatie binnen de gemeente Dalfsen. Binnen deze stap hebben we bij professionele partijen informatie opgehaald voor de wensen en eisen. Denk daarbij aan partijen als het COA, vluchtelingenwerk, politie en het Rode Kruis. Ook gingen we half mei met inwoners gesprek. We organiseerden inloopavonden en -momenten in de verschillende kernen.  En er stond tot 22 mei een enquête open.

Alle informatie die we hebben opgehaald, gebruikten we om een overzicht te maken van wensen en eisen die we stellen aan een toekomstige locatie. Dit overzicht is door het college van B&W vastgesteld en gedeeld met de gemeenteraad.

Resultaten

In het document ‘Visie en aanpak structurele opvang asielzoekers’ vindt u de uitgebreide resultaten van alle gesprekken die zijn gevoerd en van de informatie die is opgehaald. Hiervan hebben we een ‘Publieksvriendelijke samenvatting’ gemaakt, waar alles kort en bondig in beschreven staat. Op basis van deze samenvatting hebben we een ‘Beoordelingsformulier mogelijke opvanglocaties’ gemaakt. Met dit formulier kunt u zien hoe goed een locatie past bij wat we samen belangrijk vinden. Zo zorgen we ervoor dat alle ideeën en suggesties worden meegenomen bij het zoeken naar geschikte locatie(s) (stap 2).

Stap 2: het vinden van geschikte locatie(s)

Het college van B en W werkt aan opvanglocaties

Het college van burgemeester en wethouders zoekt vaste plekken voor de opvang van asielzoekers om aan de taakstelling te voldoen. In juli 2023 vroeg de gemeenteraad om een plan hiervoor. De gemeente stelde een aanpak in twee stappen voor. Eerst maakten we een visie op opvang, besproken in september. Daarna zochten we naar locaties. We kregen 92 reacties via een enquête en tijdens een bijeenkomst op 9 oktober kwamen nog ongeveer twintig locaties naar voren.

Lees ook het verslag van de Stentor over de bijeenkomst op 9 oktober 2024.

Kiezen uit één grote plek of meerdere kleinere plekken

De gemeente wil de gevraagde 188 opvangplekken creëren die volgens de spreidingswet nodig zijn. Het college stelt begin 2025 aan de gemeenteraad een of meerdere voorkeurslocaties voor die via het afwegingskader zijn geselecteerd uit de verzamelde lijst van potentiële locaties. Er kan gekozen worden voor één asielzoekerscentrum (azc) of voor meerdere kleinere opvanglocaties verspreid over de gemeente. Nu zijn er alleen tijdelijke opvangplekken voor ongeveer 150 asielzoekers. Het COA ziet een locatie tot ongeveer 150 plekken of minder als kleinschalig. Op kleinschalige locaties wonen bewoners zelfstandiger dan op een azc omdat er geen permanente begeleiding is en ze voor bijvoorbeeld een doktersbezoek, taallessen of recreatie naar een andere plek moeten.

Heeft u gevonden wat u zocht?